Press "Enter" to skip to content

International Marriage In Japan

Melon 9

This is kinda our first post. We got married in March 2016, in Japan. I try to remember what we did to get married in Japan. We didn’t need to visit Hungary to submit documents. We submit documents to the Hungarian Embassy in Tokyo, and they treated our application on our behalf. We haven’t received the result of the registration of marriage in Hungary yet. The Hungarian Embassy told us we had to wait for a maximum of three months. We are still waiting for a notification from the Hungarian Embassy, though the Hungarian Embassy told us our paperwork was complete.

Marriage In Japan

When a Japanese and a foreigner get married in Japan, some documents are required. These are the documents.

  1. a registration of marriage(婚姻届)
  2. a copy of an entire family register(戸籍全部事項証明)
  3. a certification of legal capacity to contract a marriage(婚姻要件具備証明書)
  4. a copy of a passport(旅券のコピー)
  5. a document that identifies an individual(本人確認書類)

1. a registration of marriage(婚姻届)
You can get one in a municipal office. The format is standardized, so you don’t need to worry whether you have to submit the document to the same municipal office from which you get one.

2. a copy of an entire family register(戸籍全部事項証明)
The Japanese partner has to prepare this document. You can get one from the municipal office of the district where you are legally domiciled. You have to pay ¥450 to get one. In case you submit a registration of marriage to the municipal office of the district where you are legally domiciled, this document is not required.

3. a certification of legal capacity to contract a marriage(婚姻要件具備証明書)
The foreign partner has to prepare this document. We asked the Hungarian Embassy in Tokyo. In our case, since the Hungarian Embassy had already stopped publishing this document and issued other three documents instead, the municipal office referred to the Ministry of Foreign Affairs many times before they received our application.
To have the three document published by the Hungarian Embassy, we sent a copy of her passport and a letter including an official request, her mother’s name, and an address in Japan. We also paid ¥9,993 by registered mail for the remittance of cash.
That payment is for publishing documents, a translation service, and everything we need to register our marriage in Hungary. As I mentioned before, the Hungarian Embassy treated our application on our behalf. We paid for it in advance when we requested the document.

4. a copy of a passport(旅券のコピー)
The foreign partner has to prepare this document. You just need to make a copy of your passport and put Japanese translation on it. You can translate it yourself. We used Adobe Acrobat Reader to write down.

5. a document that identifies an individual(本人確認書類)
The Japanese partner has to prepare this document. You will be asked to show your identification card. It must be something with your ID photo, like passport or driver’s license.


Edit:

How to register the marriage in Hungary

2016. 08. 02 – Hungarian marriage paper arrived

 

9
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AnettzoltanNanna Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

newest oldest most voted
Nanna
Guest
Nanna

Először is szeretném megköszönni ezt a bejegyzést, hatalmas segítség!

Szeretnék feltenni egy kérdést a témával kapcsolatban.
Ha tanulói vízummal már Japánban vagyok, és itt házasodunk össze a japán párommal, akkor a tanulói vízum házastársi vízummá való megváltoztatásához Magyarországon is anyakönyveztetni kell a házasságot? Vagy anélkül is meg lehet változtatni és a magyarországi ráér?

Előre is köszönöm!
Nanna

Apple
Admin

Szia Nanna! Mi nem maradtunk Japánban, úgyhogy én nem igényeltem vízumot, de szerintem nincs szükség rá, mi csak azért csináltattuk meg, mert még hasznos is lehet. (És hasznos is volt :)) A lényeg, hogy bizonyítva legyen a házasság, amihez a japán változat is elég szerintem. Megtaláltam a vízumot, ami neked kéne, itt úgy látszik, hogy kérik a külföldit is: http://www.moj.go.jp/content/000103542.pdf Hát akkor ez alapján nehéz eldönteni, szerintem a legjobb megoldás, ha telefonálsz a nagykövetségre, nagyon rendes mindenki és segítőkészek mindig. 🙂 Remélem nem lesz szükséged a magyarra, ha pedig igen, ne várd ki a három hónapot, mert nem fognak a… Read more »

Apple
Admin

Szia!

Megkérdeztem férjemet, miután hazaért a munkából, a pdf alapján szerinte biztosan kell a magyar változat is.

Ha gondolod olvasd el a bejegyzést, amit erről írtam és a te eseteben kérd a tokiói nagykövetségre az anyakönyvet, ők fogják továbbítani neked. 🙂

Nanna
Guest
Nanna

Szia Anett!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a segítséget! Már olvasom is a másik bejegyzésed 🙂 Elég körülményesnek tűnik a folyamat, alig várom, hogy túl legyünk rajta és elkezdődjön a házas élet 🙂

Köszönöm még egyszer!

Nanna

Apple
Admin

Ne aggódj, gyorsan meglesz minden. 🙂 Az egyetlen, ami elég lassú folyamat, az a magyar anyakönyv, de tényleg érdemes a 3 hónap letelte előtt érdeklődni, hogy hogy áll.
Az az előtti dolgok meg Japánban fognak zajlani, amihez a párod tud segíteni és az gyorsan fog menni. 🙂

Zoltan
Guest
Zoltan

A kulfoldon kotott hazassagot Magyarorszagon kotelezo bejelenteni. Az ugyintezes bonyolult es a tokioi konzulatuson keresztul intezve nagyon hosszu. En most ennek vagyok a kezdeten,kemenyen megy az egymasra mutogatas es a tudatlansag otthon!

Apple
Admin

Kedves Zoltán!

Mi a gond az ügyintézéssel? Hátha tudok segíteni. Nekünk nagyon egyszerűen ment minden, tény hogy sokáig tartott. A probléma otthon volt, ahol egyszerűen nem foglalkoztak a papírokkal, amíg oda nem telefonáltam. Tokióban semmi gond nem volt.

zoltan
Guest
zoltan

Nekem a konzul Tokioban azt mondta,hogy vannak esetek,amikor az ember egy evnel is tobbet var. Ezzel szemben Magyarorszagon-ha ott adja be az ember kerelmet a honositasra-akkor korulbelul 3-4 het. Mivel nekem kellene a hazastarsi vizum igenyleshez a magyar hazassagi anyakonyvi kivonat,mar elore felek a magyar ugyintezestol. Olyat hallani,hogy elfelejtettek az ugyet,pedig egyenesen remiszto!!!!!

Apple
Admin

Szerintem nem lesz gond, csak ne hagyd magad. Elvileg 2-3 hónapot vesz igénybe (ITT ebben a pdf-ben ezt le is írják). Körülbelül a 2. hónap körül szerintem lehet érdeklődni e-amilben a Bevándorlási Hivatalnál, nekem gyorsan válaszoltak.

Tény hogy elég katasztrófa, ahogy az ügyintézések mennek otthon, szóval szerintem a lényeg, hogy ne hagyd hogy csak álljon az ügy. Mindenesetre sok sikert! Remélem minden rendben fog menni.